خطة تقويم مخرجات التعلم لبرنامج البكالوريوس

خطة تقويم مخرجات التعلم لبرنامج بكالوريوس تصميم الأزياء:

رقم المؤشر

مجالات ومخرجات التعلم بالبرنامج وفقاً للإطار الوطني للمؤهلات

طرق تقويم مخرجات التعلم

تاريخ التقويم

المعرفة

1-1

ان تكون الطالبة قادره على ان تحدد المعارف والمبادئ والنظريات المرتبطة بمجال تصميم وإدارة مشروعات الملابس.

Student will be able to recognize the knowledge, principles and theories related to fashion design and clothes management field.

العام الجامعي 2015/2016م

1-2

ان تكون الطالبة قادره على ان توضح الاسس الفنية لتصميم وتنفيذ ملابس النساء والاطفال

Student will be able to explain the technical basis to design and implement women and children's clothes

العام الجامعي 2015/2016م

المهارات  الادراكية

2-1

ان تكون الطالبة قادره على ان تطبق مهارات التفكير في حل المشكلات المتعلقة بتصميم وتنفيذ الملابس والمنسوجات والعناية بها.

Student will be able to apply critical thinking and analytical skills for intervention to solve the problems related to the design, implementation and caring of clothes.

2-2

ان تكون الطالبة قادره على ان تحلل مراحل تصميم وتنفيذ ملابس النساء والأطفال وفق مواصفات جودة المنتج

Student will be able to analyze stages of design and implementation of children and women clothes and textiles in accordance with the product quality specifications.

2-3

ان تكون الطالبة قادره على ان تحلل تطور الازياء والمنسوجات عبر العصور والحضارات المختلفة مع التركيز على سمات التراث السعودي بالملابس التقليدية.

Student will be able to analyze fashion and textiles development through different eras and civilizations focusing on heritage attributes of Saudi Arabia's traditional clothes.

مهارات تحمل المسؤولية والتواصل مع الآخرين

3-1

ان تكون الطالبة قادره على ان تتعاون مع زميلاتها في طرح الأفكار المبتكرة لحل المشكلات البحثية والتقنية في مجال تصميم الأزياء.

Student will be able to work effectively in teams to innovative ideas to solve research and technical problems of fashion design field.

- مقياس تقدير

3-2

ان تكون الطالبة قادره على ان تتحمل مسؤولية التعامل مع الالات والمعدات في مجال تصميم الازياء.

Student will be able to take the responsibility for dealing with the machines and equipment of fashion design field.

الاتصال وتقنية المعلومات والمهارات العددية

4-1

ان تكون الطالبة قادره على ان توظف شبكة المعلومات للبحث عن كل ما هو جديد في مجال تصميم الأزياء.

Student will be able to recruit the information network to search for the newest issues relevant to fashion design field

- بحوث (RUBRICS)

- عروض تقديمية (RUBRICS)

4-2

ان تكون الطالبة قادره على ان تطبق العمليات الحسابية اللازمة لتصميم وتنفيذ الملابس.

Student will be able to apply mathematical processing for clothes design and implementation.

- بحوث (RUBRICS)

- تكليفات فردية (RUBRICS)

- اختبار نهائي عملي(RUBRICS)

مهارات النفس-حركية

5-1

ان تكون الطالبة قادره على ان تطبق الأساليب العلمية والتقنية عند تشغيل الماكينات وتنفيذ الملابس في مجال الصناعه.

Student will be able to apply scientific and technical approaches in operating machines and implementing clothes in the field of industry.

- المشروع (RUBRICS)

5-2

ان تكون الطالبة قادره على ان تبتكر تصميمات ملبسية مناسبة للنساء والأطفال باستخدام عناصر واسس التصميم مع رسم الباترونات المسطحة والمشكلة على الجسم الصناعي.

Student will be able to innovate children and women clothes designs by using the design principles and elements beside flat patterns drawing and draping on the dress stand.

- - المشروع (RUBRICS)

5-3

ان تكون الطالبة قادره على ان تستخدم الأساليب الفنية في تنفيذ وزخرفة الملابس ومكملاتها وتطبيقها خلال فترة التدريب الميداني وفقاَ لخطوات البحث العلمي.

Student will be able to manipulate techniques in implementing, ornamenting clothes and its accessories using sense and locomotor organs and applying it during the training field period according to the scientific research steps.

- المشروع (RUBRICS)

-كتابة تقرير (RUBRICS)

-اختبار نهائي شفوي

5-4

ان تكون الطالبة قادره على أن تفحص الألياف مع اعداد عينات من النسيج و مراعاة طرق العناية المناسبة.

Student will be able to examine fibers and prepare textile samples bearing in mind the suitable ways for caring.

- كتابة تقرير (RUBRICS)

-المشروع (RUBRICS)